Dodatne informacije
Težina | 5 kg |
---|
50,00 KM
PLAVI KAMEN je preventivni fungicid u obliku kristala koji se koristi za pripremu bordoške suspenzije, za suzbijanje biljnih bolesti u vinogradarstvu, voćarstvu, hmeljarstvu i povrćarstvu.
Omjer Plavog kamena i gašenog vapna je 1:1,2-1,3; sa živim vapnom omjer je 1:0,4; a sa hidratiziranim vapnom 1:0,55. Previše vapna smanjuje djelotvornost, a premalo vapna je uzrok kiselosti suspenzije, što izaziva palež biljaka. Zato reakciju pripremljene suspenzije (pH-treba biti 7) treba kontrolirati indikator papirićima. Ovako pripremljena Bordoška suspenzija se primjenjuje za suzbijanje biljnih bolesti:
» plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) i crvene
paleži lišća vinove loze (Pseudopeziza trachephila),
tretiranjem samo poslije cvatnje u koncentraciji 1-1.5%
(1-1.5 kg u 100 litara vode) bordoške suspenzije. Kod
manje osjetljivih sorata može se koristiti i prije cvatnje
vinove loze, u koncentraciji od 0.75% (750 g u 100 l vode)
bordoške suspenzije.
» pjegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke i kruške
(Venturia spp.), tretiranjem u vrijeme mirovanja
vegetacije, u koncentraciji od 1.5% (1.5 kg u 100 l vode) ili
najkasnije do fenofaze “mišje uši”, u koncentraciji od 1%
(1 kg u 100 l vode), ili od fenofaze “mišje uši” do fenofaze
“ružičasti pup”, u koncentraciji 0.5% (500 g u 100 l vode)
bordoške suspenzije.
» kovrčavosti lišća breskve (Taphrina deformans) i
šupljikavosti lišća koštičavih voćaka (Stigmina carpophila),
tretiranjem u toku mirovanja vegetacije, u koncentraciji
1.5% (1.5 kg u 100 l vode) bordoške suspenzije.
» za dezinfekciju rana na voćkama i ukrasnom drveću
protiv gljive Sphaeropsis malorum, u koncentraciji od 2%
(2 kg u 100 l vode).
» plamenjače krumpira i rajčice (Phytophthora infestans),
plamenjače luka (Peronospora destruktor), plamenjače
kupusa (Peronospora parasitica), pjegavosti lišća celera
(Septoria apiicola), pjegavosti lišća rajčice (Septoria
lycopersici), u koncentraciji 1-1,5% (1-1.5 kg u 100 l vode)
tj. u dozi 10-15 kg/ha bordoške suspenzije.
» plamenjače hmelja (Pseudoperonospora humuli), u
koncentraciji 1-1.5% (1-1.5 kg u 100 l vode) bordoške
suspenzije. U poslijednjoj primjeni koristi se u
koncentraciji od 1% (1 kg u 100 l vode)
KARENCA: krumpir, paradajz, patlidžan 14 dana; vinova loza, ostalo povrće 21 dan; vinske sorte vinove loze 35 dana; kupusnjače 42 dana
Težina | 5 kg |
---|